Tussen alle beslommeringen van de Copa Amèrica door moest de geel zwarte “seleção” van het duo Paes/Ortmans geprepareerd worden voor hun wekelijkse competitieklus. Onze Sterhelden speelden tegen de rood zwarten van Geleen. Altijd moeilijk! De normal one en de special one (we laten het aan de lezer over wie wie is) kweten zich goed van hun taak. De Braziliaanse voetballeuze “Ordem e Progresso” (orde en vooruitgang) is hun motto.

afb1De mannen uit Rio de Janeiro hadden daarom vanaf donderdag avond tot zaterdag morgen in trainingskamp gezeten. Normaal trainen ze in Rio in de wijk Alto da Boa Vista en zien ze als ze het hoofd vermoeid in de nek leggen het 38 meter hoge Christusbeeld op de berg met de naam Corcovado. Daar worden de voetballertjes gevormd tot wat ze zijn, voetbalbelevers. Voor dit trainingskamp was het, totale onthouding en focus op het voetbal, wat de normale en de speciale propageerden. In de bus van het hotel naar hun eigen stadion ’t Hètje proefde de meegereisde journaille de sfeer. Zij voelden medelijden met de mannen van Geleen. Dit zou weleens een bijzondere wedstrijd kunnen worden. De geel zwarte spelersbus draaide de parkeerplaats op. In de bus, onze helden, zonder oordopjes, zonder petten diep over de ogen, gewoon ………open houding voor iedereen en een super voorbeeld voor de kleinere voetballers die opkijken tegen de grote F spelers. De massa was wederom toegestroomd en jong en oud wachten met open op het moment dat onze jongens de bus uitkwamen. Toen het moment aangebroken was, kwamen ze een voor een de bus uit: Tren (Heurelho da Silva Gomez), Bram (André Santos), Dylano (Alex de Souza), Ian (Dunga), Dyon (Sócrates), Casper (Diego), Mika (Vágner Love), Jarno (Zico) en Axel (Zé Roberto).

afb2

Een paar staan er incognito op maar dit zijn ze allemaal “de Brazilianen”

De  “seleção” was ruim op tijd en had dus ook alle tijd voor het contact met hun fans. Een hoofdknik van de trainers was voldoende om de mannen naar binnen te laten vertrekken. Daar kleedde iedereen zichzelf om, moeders zijn daarbij niet meer nodig. Even nog werd de tactiek besproken, de taken verdeeld. Even nog werden de “bijgeloofdingetjes” gedaan en toen betraden onze mannen onder luid gejuich het veld.
Het warmlopen en –trappen werd begeleid door gezang, gejuich en vuurwerk. Onze mannen, bezig met een missie, leken niet onder de indruk maar voor ons als supporters was het één kippevel moment. En toen ging de wedstrijd beginnen. Het spelletje “bola de futebol” waar je deze mannen voor kunt wakker maken.
Even de gezamelijk yell, de F4 spelers omarmen zich stevig en schreeuwen luid en duidelijk hun strijdkreet “Nós adora futebol” (Portugees voor: wij houden van voetbal). En dan gaan ze los.

afb3

Dyon in karakteristieke pose. (red. Let ook op het tongetje).

Vanaf de aftrap is duidelijk dat dit de match van Axel gaat worden. In de allereerste minuut creeert hij zich door goed storend werk al een mooie kans. Helaas het blijft 0-0. Maar het team gaat onvermoeibaar door  en het is dan ook Axel die mooi 1-0 aantekent.

afb4

Koekoek …….., Axel met de 1-0

Geleen Zuid geeft zich niet gewonnen maar onze Brazilianen leggen hun voorwaartsen volledig aan banden. Ian, Bram en Dylano geven geen krimp en laten met fair hard spel zien waarom zij als verdedigers gevreesd zijn op de velden van Zuid 2. Komt er al eens een afstandschot dan is er nog steeds onze keeper Tren. Een echte Braziliaanse keeper zoals Heurelho da Silva Gomez maar dan met een krullekop. En verder is daar altijd centrale man Jarno. Een speler die echt overal is en er vol op knalt. Verdedigend, in de omschakeling en in de aanval. Hij is er altijd. Na een combinatie van Casper en Dyon en een steekpass van Ian komt sluipschutter Mika alleen voor de keeper. Opa John Dietz springt alvast een halve meter uit stand in de lucht en inderdaad, Mika blijft koel en maakt er 2-0 van.

afb5
Jarno rukt razendsnel op na pass van Mika

afb6

Ian, op zijn Braziliaans, buitenkant voet

Twee minuten later speelt Mika zich zelf vrij en uit een moeilijke hoek maakt hij er heel mooi 3-0 van. Axel knal vlak voor de “aanleng” de 4-0 binnen. Onze veelvraten hadden nog niet genoeg en speelden alles op de aanval. De “special one” en de “normal one” riepen inzakken, inzakken ........! Even was er communicatie ruis en onze spelertjes keken elkaar eens aan en zakten allemaal tegelijk door de knieën, niet wetende dat de trainers bedoelden dat ze wat meer vanuit de verdediging moesten spelen. Maar ja, je staat te boek als Braziliaans of je staat dat niet. Aanvallen!!!

afb7

Casper stoomt op snelheid naar voren in “the Brasilian way”

Dus werd er doorgedrukt en dat leidde nog voor de rust tot de 5-0 van Jarno en de 6-0 van Dyon. De ranja ging er goed in. Onderschatting ging in de tweede helft een rol spelen. Het was niet zo dat Geleen beter was dan de onzen. Echte kansen kregen ze niet door het collectief verdedigen van de onzen. Maar de Brazilianen kregen ook geen echte kans meer. Ja eentje nog ..........Axel kreeg een mooie kans om de nagenoeg onpasseerbare Tren te verschalken en dat deed hij dus ook. Met een mooie droge knal op eigen doel tekende Axel voor de eindstand 6-1.
De brazilianen van De Ster F4, eerste op de ranglijst!!

afb8

Jullie scoren? Forget it!!

afb9

Solo van Bram (red: let ook op het tongetje)

afb10

Penalty Dylano