Wedstrijdverslagen

Tijdens de winterstop is besloten om een negental spelers vanuit de Mini F vervroegd door te schuiven naar de F-jeugd. De reden was dat hun team tijdens de najaarscompetitie al haar Mini F-wedstrijden relatief eenvoudig had gewonnen en dus te weinig weerstand ondervond. Deze kinderen vormen dus na de winterstop de nieuwe F7.

Daarnaast werd besloten om dit nieuwe team niet in te schrijven voor de reguliere F-jeugd competitie, maar voor de nieuwe Fair Play-competitie. Dit is een initiatief waarmee de KNVB vorig seizoen is begonnen en dat steeds verder ingeburgerd begint te raken.

De Fair Play competitie wijkt op een drietal punten af van de reguliere F-competitie:

  • Er wordt niet gespeeld op een half veld maar op een veld dat aan alle kanten 5 meter kleiner wordt gemaakt. Het idee daarachter is tweeledig: enerzijds worden de ouders wat meer op afstand gehouden en anderzijds draagt een kleiner veld bij aan de ontwikkeling van technische vaardigheden.

  • De trainers van beide teams staan gebroederlijk naast elkaar in een speciaal coach-vak en worden geacht niet meer te doen dan de kinderen aan te sporen en aan te moedigen. Het geven van instructies moet tot een minimum beperkt worden.

  • Er wordt gespeeld zonder scheidsrechters. De kinderen regelen het spelverloop zelf en worden aangemoedigd eerlijk de spelregels toe te passen. Bij overtredingen (die bij de F-jeugd gelukkig weinig voorkomen) kunnen de trainers wel ingrijpen als de kinderen dit niet doen.

Het doel van bovengenoemde afwijkingen is de kinderen zoveel mogelijk zelf het spel te laten spelen, zonder inmenging van trainers, ouders en scheidsrechters. Dat een keer een inworp door de verkeerde ploeg genomen wordt, deert de kinderen niet, zolang het spel maar snel hervat wordt. In Duitsland wordt al enkele jaren succesvol volgens de Fair Play principes gevoetbald in de F- en E-jeugd.

In alle eerlijkheid moet bekend worden dat de trainers van de F7 enigszins huiverig waren voor deze nieuwe regels. Zouden de kinderen de regels wel voldoende kennen? Zou er niet continu discussie ontstaan over spelhervattingen? Zou het veld niet te klein zijn voor 14 kinderen?

Om de kinderen te laten wennen aan de overgang van de Mini F naar de F-jeugd, werd besloten om de F7 niet te laten deelnemen aan het 4 tegen 4 toernooi dat door de andere kinderen van de F-jeugd wordt gespeeld, maar in plaats daarvan 3 oefenwedstrijdjes te gaan spelen tegen andere teams die volgens het Fair Play concept gaan spelen.

Afgelopen zaterdag om 9.00u stond de eerste oefenwedstrijd op het programma, en wel tegen GSV’28 F1. Aan onze kant hadden alle kinderen ontzettend veel zin om te voetballen. Wat voelden ze zich allemaal groot dat ze nu al in de F spelen. Sjoerd Beckers had om 6.30u al zijn voetbalkleren aangetrokken en papa (en trainer) Barry wakker gemaakt. Daarna volgde een stevige discussie of de voetbalschoenen nu wel of nog niet aan mochten. Uiteindelijk besloot Sjoerd maar om eieren voor zijn geld te kiezen en zijn basisplaats niet op het spel te zetten door te blijven discussiëren. In huize Habets intussen werden Mark en Natascha om 8 uur wakker gemaakt door zoon River, die meldde dat ze over een half uur bij De Ster moesten zijn. En de gebroeders Joep en Niels Schulpen zaten om kwart voor 7 aan het ontbijt zodat om kwart over 7 in de auto gestapt kon worden om vanuit hun familievakantie in Roggel naar Stein af te reizen. Je eerste F-wedstrijd wil je immers niet missen en de rest van de familie lag toch nog op 1 oor.

In het kleedlokaal voor de wedstrijd heerste er een opgewonden sfeer. Alle kids hadden er overduidelijk zin in. Luidkeels werd er gezongen: “Jingle Bells, Jingle Bells, Jingle all the way, iedereen kan voetballen, behalve GSV!” Toen onze jongens het veld betraden en hun tegenstanders uit Genhout zagen, moesten de meesten echter eventjes flink slikken. De meeste tegenstanders waren toch wel een stuk groter. Maar goed, dat krijg je als je vervroegd wordt doorgeschoven. Kwestie van wennen dus. Zittend in de dug out kregen de spelers nog even de voor hen nieuwe regels uitgelegd. Tevens zeiden de trainers dat iedereen evenveel ging spelen en dat dus iedereen 10 minuten wissel zou zijn. “Dus je hoeft niet elke 5 seconden te vragen of je alweer het veld in mag, Lucas”, voegden de trainers toe. “Oke, dan doe ik het elke 10 seconden”, antwoordde wijsneus Lucas Eussen.

De wedstrijd was ontzettend leuk om te zien. Het spel golfde op en neer. En waar de trainers aanvankelijk hadden gedacht dat er met zulke grote doelen wel veel doelpunten zouden vallen, viel dit in de praktijk toch tegen. Scoren bleek toch wat lastiger dan gedacht. En dat had mede te maken met Bart Wessels en Chanon Smeets die vandaag voor het eerst een wedstrijd keepten en dat allebei prima deden.

Uiteindelijk werd de score geopend door Niels Schulpen die een tegenstander voorbij ging en de bal laag in de hoek plaatste. Er werd flink gejuicht door de spelers van de F7… behalve door de wisselspelers op dat moment, Joep en Bart die een balletje aan het trappen waren achter de trainers op het grote doel. Toen de trainer vroeg of ze hadden gezien dat we gescoord hadden, werd geantwoord: “Oh? Nee, we zijn hier aan het voetballen. We hebben geen tijd om te kijken.”

Tijdens de rust was er ranja voor alle spelers. Ook werd de rust aangegrepen om Lucas nog even uit te leggen hoe hij moet ingooien. Hij was woensdag niet op de training geweest en had het ingooien nog niet geoefend dus was het ook weer niet zo raar (maar wel heel grappig om te zien) dat hij elke inworp met een gigantische eenarmige slingerworp weer in het spel bracht.

In de 2e helft nam Bart de keeperstaken over van Chanon. Bart kon meteen aan het werk want GSV nam het De Ster doel meteen een aantal keren onder vuur. Maar Bart en de paal brachten redding. Totdat na een minuut of 10 een speler van GSV van een meter of 20 de bal richting doel knalde. Met een mooie stuit ging de bal over Bart en in ons doel: 1-1.

Vanaf dat moment speelde het spel zich vrijwel uitsluitend af op de helft van GSV. River en Chanon kregen een paar kansjes om te scoren, Sjoerd jaagde met vuur in de ogen op elke bal, Lucas, Sam en Joep hielden achterin alles tegen, Bart keek vanuit het doel aandachtig naar het spel en Niels en Kyano bestreken het hele veld op zoek naar een doelpunt. Uiteindelijk kreeg Joep de kans om alleen richting doel te gaan. Het leek alsof hij de bal iets te ver voor zich uit schoot en de keeper de bal kon oprapen, maar Joep tikte de bal net voor de keeper in het doel: 2-1. Alle spelers juichten en Joep trok meteen een sprint naar zijn vriend Bart en daar stonden de 2 met een arm om elkaars schouder een tijdje na te praten, totdat Niels riep: “Hey, let eens op! We zijn alweer bezig!”

In het vervolg van de wedstrijd werd er niet meer gescoord. De kinderen waren blij met de overwinning en de trainers waren erg blij met wat ze gezien hadden. Wat vooral opviel (en vooraf dus niet verwacht was): alle kinderen waren goudeerlijk bij beslissingen over spelhervattingen en ploeggenoten corrigeerden elkaar zelfs: “Nee, ik raakte de bal het laatste dus de bal is voor GSV.” Een speler van GSV die dribbelde over onze achterlijn raapte zelfs, toen hij vlak bij ons doel was, de bal op en gaf deze aan keeper Chanon met de woorden: “hier, bij het dribbelen ging hij even over de achterlijn.” De scheidsrechter werd dus geen moment gemist.

Een groot compliment dus aan alle spelers en trainers voor de sportieve wedstrijd, waarin beide teams goed aan elkaar gewaagd waren en er leuk gevoetbald werd. Een zeer geslaagde kennismaking dus met voetballen volgens het Fair Play concept.

Volgende week zondag speelt de F7 opnieuw een oefenwedstrijd, ditmaal thuis om 9.00u tegen Havantia. Wie dit concept een keer wil komen bekijken, is dus van harte uitgenodigd.

Mede namens Barry Beckers en Ron Frijters,

Rob Schulpen

rksv de ster walking football 2018 1x250

blessurehulp left banner

De Ster Nieuwsbrief - Blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies om voorkeursinstellingen bij te houden en analytische cookies om de website te optimaliseren.