Ster monumenten

In het najaar van 2011 stond hij plotsklaps, als van boven gezonden, aan het roer van ons vlaggenschip. Bruine lange leren winterjas, dikke sjaal en driftig gebarend, pratend alsof hij er altijd gestaan had. Het voelde goed, gelijk goed. En het bleef goed, hartstikke goed. Een Belg met voorouderlijke roots in Maasdorpje Meers. Voetbaldier dat zag je zo. Voetbalkenners wisten dat gewoon. Een mooie voetballoopbaan in België waaronder enkele jaren Patro Eijsden. Fanatiek, winnaar, niets ontziend. Het bloed kroop waar het niet gaan kan. Ron werd trainer. Behaalde het trainersdiploma UEFA-B en de Europese UEFA Basic Licentie. Ook daar een mooie loopbaan met onder andere KFC Park Houthalen, K. Waterloos VV, Eisden Sport V.V., FC Juve M.M.en  K. Zutendaal V.V. op zijn palmares. En nu dan De Ster, gelukkig De Ster. Want  Ron bleek met name een verlosser, el salvador bij uitstek.

Trainer Ron is veeleisend, voor zijn spelers maar bovenal voor zichzelf. Meer dan betrokken is wat hem typeert. Ron is een vriend, een vriend met een groot hart. Niet alleen als het goed gaat, zeker ook in mindere tijden. Hij zal er voor je zijn. Eerlijkheid duurt het langst is zijn motto. Gepassioneerd en alle vertrouwen in de kwaliteiten van de jeugd. Plezier, passie, loyaliteit, vriendschap dat zijn menselijke waarden. Dat is wat Ron brengt en dat is wat hij vraagt. Voor Ron telt niet alleen de selectie, ook de lagere elftallen, de jeugd, de hele club. Zijn trainingen zijn synoniem voor plezier maar geleid met resolute hand. Hij laat geen ruimte voor lanterfanten of slabakken. Tot de bodem, elke training weer. Geen pardon. Lege spieren, kramp in de kuiten. Je snakt naar de rust van de kleedkamer. Onbuigzaam, althans zo leek het. Maar in de kleedkamer maakt de vervloeking plaats voor loutering. Je voelt je heerlijk, hebt het weer volbracht. Wedstrijdgericht getraind, beter geworden. Sterker geworden. De trainingen waren harder en feller dan de wedstrijden. Hij zweepte je op en spoorde je aan. Hielp ons als team naar het hoogst mogelijke, hielp ons vanuit de jeugd naar een basisplaats. En hij lachte en hij glom als we weer hadden gewonnen of als we doorbraken als basisspeler.

Ronny1De supporters en spelers verbonden de erkenning van de onvoorwaardelijke overgave aan zijn vak maar al te graag aan een waardering zonder weerga. En waardering is wat hij verdient. Vanaf dat najaar van 2011 regeerde Ron Czornjy met visie en verbeeldingskracht over het eerste elftal. Hij wekte een slapende voetbalprins en hij cementeerde tussen alle niveaus van de club een team zo hecht als een fort. Hard en hartelijk, meedogend en rechtlijnig met een steeds hoger doel voor ogen. Uit deze ongemeen sterke betrokkenheid ontstond 6 jaar verblindend zonlicht. In een voetbalkosmos waarin dat voor onmogelijk werd gehouden reisde hij samen met ons geel zwart naar de top van de 2e klasse. De basis: eigen jongens, jeugdige talenten en een handje ervaring erom heen. Steinse talenten moesten ook in Stein spelen daar maakte hij zich sterk voor. Hij bracht niet de briljante passeerbeweging bij, hij leerde niet om jonglerend 3 tegenstanders voorbij te lopen en onderwees niet dat de hakbal een oplossing was van een probleem. Dat voetbalvermogen was er anders speelde je niet in De Ster 1. Ron bracht de essentie van de sport, van De Ster, bij. Meer doen voor je sport dan anderen, alles doen om te slagen, niet willen verliezen. Waar een wil is, is een weg. Passie, vriendschap, loyaliteit, plezier want het geel zwart verplicht. Adel verplicht. Een aaneenschakeling van periodetitels, kampioenschappen en lange verreikende bekeravonturen was het gevolg. Hij omhing het geel zwarte van De Ster met een abnormaal gelukzaligheidsgevoel. Zijn complete wezen, zijn hele hart en ziel lag in dat werk en met het voortgaan van de jaren zal dat steeds meer en beter op de werkelijke waarde worden geschat. Hij zorgde voor een fier wapperende geel zwarte vlag op de torens van “ ’t Hetje”.

ronny4

Wij de supporters keken met ons hart en zijn voetbal wakkerde daarin een wild genot aan. Niemand kon dat beter dan Ronny Czornyj. En hij was een van ons, 6 jaar lang! Deze onbekommerde jaren haastten zich voorbij, het waren Czornyj jaren, vol van verwachting, vol van schoonheid, vol van idealen, vol van vervulling. De voetballer Czornyj danste niet meer maar de trainer Czornyj gaf de maat aan van de muziek. Talenten braken door, resultaten regen zich aaneen. Zijn hersenen bliksemden vooral op het menselijke vlak. Dat zorgde voor een voorsprong. Hij zag in zijn spelers wat onzichtbaar was en maakte het onzichtbare zichtbaar. Het ging voor ons te snel om het te doorgronden maar wij genoten van het succes en de roes die het teweeg bracht. Met weer een lang bekeravontuur en een topklassering bezegelde hij zijn aangekondigde vertrek. Verdriet en spijt en verwoeste hoop dat het niet zou zijn. Dat hij zou blijven. Het besef dat alles wat geweest was voorbij zou zijn, was hartverscheurend. Zo dat je die pijn niet wilde bekennen. Onze trainer die veel meer dan een trainer is. Geen passant maar een clubman. Een clubman die een mooie erfenis achterlaat. Een super trainer, super Czornyj! Man van een sterk geloof. Het branden van een kaarsje voor een wedstrijd is een van zijn rituelen net als het bezoeken van het graf van zijn geliefde overleden ouders. In zijn ogen zie je al snel een lach maar het mooie is dat hij ook een traan niet zal schuwen. Een gevoelsmens een echt mens. Johan Cruyff zei het ooit, “een trainer is een leider en die moet op de eerste plaats echt zijn”. En echt is een ander woord voor Czornyj.

ronny2Aan al het mooie komt een einde! Niet meer zijn handdruk voor ons voor de match en na de match. Niet meer het door Ron’s mooie bariton stem ingeleide “tafellied” (“Zieke Zakke Zieke”). Niet meer zijn steengoede moppen waarmee hij zelf ook lacht alsof hij ze de eerste keer hoort. Niet meer die gewone hartelijke lach of die ontroerende betrokkenheid. Maar vriendschap blijft ………………..voor altijd. Voor altijd Ronny Czornyj in geel zwart! “Ooze Belsj, ooze nummer ein” !

Ron namens alle supporters bedankt voor de afgelopen wondermooie 6 jaren en we wensen jou heel veel succes bij jouw nieuwe club MMC Weert. Tot vaak!

Namens de supporters,
Sterman Jan

rksv de ster walking football 2018 1x250

blessurehulp left banner

De Ster Nieuwsbrief - Blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies om voorkeursinstellingen bij te houden en analytische cookies om de website te optimaliseren.