Ster monumenten

Hoe mooi, hoe majestueus mooi kan verdedigen zijn. Zo anders dan voetballen met de intentie doel te treffen, te scoren. Ook dat bezit natuurlijk schoonheid maar het draagt een ander avontuur. Verdedigen bezit, wanneer het op zijn best wordt gedaan, macht en autoriteit. Zo soeverein dat de aanvaller zich vernederd voelt. Het gebied voor het te verdedigen doel is voor de verliezer verboden terrein, ontoegankelijk. Paolo Di Lernia is die verdediger, elke aanvaller de baas. Hij heeft de aanvaller in zijn macht en heerst over de bal. Hij werkt de bal niet alleen weg, hij plaatst hem zo dat er iets moois ontstaat. Soms heel ver, soms ook dicht bij. Afhankelijk van wat er werd gekozen als beste oplossing. Er zijn maar weinig verdedigers die zo kunnen verdedigen, zijn koppen is eigenlijk “hoofden”, zijn schoppen is verstandswerk. Het is maar enkele verdedigers gegund om vooraf te weten dat er gewonnen gaat worden en in elke verdedigende actie het raffinement van een aanvallende constructie in te bouwen. De Ster heeft er zo een. Paolo Di Lernia ook wel “piccolo Leonardo Bonucci”. Of liever, De Ster had er zo een want in de zomer van 2017 nemen we afscheid van onze Belg, onze jongen uit Houthalen, onze Paolo ………..

Zeker 10 prachtige gloriejaren lang was hij de koning van het geel zwarte strafschopgebied. Tenger gebouwd maar toch kolossaal. Paolo heerste met een vanzelfsprekendheid die voor tegenstanders frustrerend was. Geen bijzonder kapsel, geen tatoeages, geen overdadige spieren. Toch swingend stoer. In de lucht een adelaar, leunend op de wind. Over de grond “un carnefice”, een beul. Priemende bruine Italiaanse ogen die de precieze plek zoeken waar de bal het beste geraakt kon worden. In het hart om de bal ver weg te beuken? Net eronder om hem over een rij tegenstanders heen te tillen? Of zomaar van opzij om simpel en effectief balbezit te waarborgen. Maar altijd goed, sempre! Belgische gemoedelijkheid gestoofd op Italiaans vuur. Respectvol lief, respectvol hard en altijd met een groot hart, geel zwart hart. Inmiddels toch …… want 10 jaar!
Voor ons, genieters op “’t Hetje” blijft Paolo Di Lernia voor altijs onze Belg met Italiaanse roots, onlosmakelijk verbonden met dat bijzonder majestueus verdedigen. Een sterverdediger in geel zwart. Nooit verzakend, altijd goed. Zelden in overtreding, nooit rood, zelden geel. Altijd goud. Un ragazzo d’oro, een gouden jongen.

paolo3paolo2Opeens was hij er, 10 jaar geleden. Kortgeknipt haar, vriendelijke blik, bescheiden maar swingend en stoer als een rots in de geel zwarte branding. Een branding die soms onbedaarlijk gevaarlijk aanzwol, dreigde om weer teruggekaatst te worden. Dan weer aanzwol, dreigde en weer en weer. Maar altijd stond hij daar, in de as, op links, op rechts ….. Paolo die terugkaatste, Di Lernia die zegevierde. Onze Belgische topper, een man met een warm hart, een man van genegenheid, sociale waarden, vriendschap. Maar meedogenloos zodra hij de kicksen aan had en het plein betrad. Dan maakte hij zijn hart ondergeschikt aan zijn doel, zonder zijn ziel te verloochenen. En daar stond hij en daar vloog hij. Een knokig lijf ontwikkeld tot atletisch lichaam. Hij knechtte zonder knecht te zijn. Snel zonder snel te zijn. Overwinnaar zonder de ander pijn te doen. IJzersterk. Een gladiator. Een winnaar, “un vincitore”. En zichtbaar in dat winnaarsmasker die vriendelijke vastberaden ogen. Hard en zeker zonder grofheid in zijn spel. Buitengewoon bedreven in het aardse spel om de bal maar ook luchtmachtig door een perfecte timing. Spitsen van de tegenstander werden steevast geketend, vastgenageld, bedwongen, verslagen, kansloos …….altijd weer. Paolo Di Lernia een van de beste geel zwarte verdedigers van de afgelopen decennia. Onze Italiaanse Belg, jongen uit Houthalen, jongen van De Ster ……een boegbeeld is hij. In twee Limburgen herkend en erkend tot in lengte van dagen. Een ideale sportieve en mentale leider en voorbeeld voor nieuwe generaties Steinse voetballers. Nu gaat hij en dit is wat blijft, onuitwisbaar swingend stoer, onze Belg uit een gouden Stertijd.

Een adelaar zet aan en stijgt op, ogen zoeken en vinden het ideale raakpunt van de bal. De aanvaller knievalt en hoofdbuigt. Voor de Koning van het geel zwarte strafschopgebied, voor Paolo Di Lernia, “la nostra Bonucci”, onze Sterjongen die terugkeert naar huis!

Paolo addio, buona fortuna e benvenuto a De Ster!

Namens de supporters,
Sterman Jan