Ster monumenten

Een ode aan …… Rob Schulpen, middenvelder De Ster 1!

Men dacht in Stein dat het niet kon. Een Sittards jochie in De Ster 1. Onmogelijk! Hij had genoeg talent, bewustzijn en vertrouwen, maar naar De Ster? Echt niet. En toch lukte het! Want hij kon een potje voetballen en daarnaast had hij me toch een portie doorzettingskracht! Geboren in Sittard,
12 september 1980, voetbalde hij al jong bij “De Kraaien”, zijn talent viel op! Voor sportminnend Sittard stond hij in de stadspikorde al snel boven die andere beroemde Sittardenaar, Toon Hermans. Familie Schulpen was verbaasd, verlegen …..hun Robbie boven Toon? Maar Robbie liet zien wat hij kon en ook op de groene mat voerde hij al snel de absolute boven toon! MVV kwam en nam, veni vidi vici! Rob leefde voor het voetbal in de tijd dat je van voetbal nog niet leven kon. Fortuna kwam en Robbie ging. Ging voluit zoals hij altijd en met alles doet. Fortuna 1, top van de eredivisie. Betaald voetbal? Net niet. Succes coach Van Marwijk zag het in Rob zitten, 2 caps! De mindere coaches, Duut en Thijssen niet! We noteren de zomer van 2001, geen eredivisie meer. In de hoofdklasse maakte hij furore. Hij werd sterkhouder bij In Vriendschap Sterk. Daarna, incluis een tussenjaar bij Genhout, nog mooie jaren bij Vinkenslag. Robbie was een harde, goed leers ook. Gelukkig kwam daar burgemeester Gerd Leers die een einde maakte aan het vinkenbestaan van Robbie. Eindelijk ……HIJ kwam naar De Ster.

Want Rob Schulpen hoort bij De Ster zoals de haven bij Stein hoort, verslagen van de wekelijkse wedstrijden bij ESGEE horen en wapperende geel zwarte was bij de maandagmorgen. Een volbloed middenvelder, het prototype van de schakelspeler. De onvermoeibare verbindingsman tussen de verdediging en de aanval. Een en al begaafde bedrijvigheid, sterk aan de bal en snel spelend. Een meester in het afpakken van het leer. Een plaag voor de tegenstander want je komt niet van hem af. In de wedstrijden waarin De Ster het moeilijk heeft, zie je de beste “Sjölp”. Dan lijkt het of de gedrongen middenvelder met de gespierde ietwat gebogen benen, zich nog meer kromt. Zich vastbijt in zijn taak en voor twee voetbalt. Maar het is niet alleen strijden wat hij doet. In die gespierde benen zit veel voetbal. Hij hoeft zijn techniek niet als spektakestuk te presenteren. Dat doen andere wel. Robbie doet met zijn techniek vooral iets nuttigs. Robbie bezit techniek in overvloed maar Robbie heeft vooral inzicht. Hij is een stap verder in het voetbal. Metertje of 3 naar links, 5 meter naar achteren, stapje naar rechts. Robbie stond weer op een plek waar hij een paar tellen van te voren nog ver vandaan leek maar waar de bal wel kwam. Pass onderschept tegenstander gezien, bal bij Robbie. Links controleren, fractie van een seconde. Steekballetje met rechts. Het “sterreleed” galmt door de luidsprekers. Assist zoveel, Doelpunt! Da’s inzicht fluisteren de supporters eerbiedig. Hoewel er veel veld om hem heen lag, had Robbie de tegenstander dermate in het nauw gedreven dat hij de bal zo van zijn voet kon plukken. Aanval gesmoord, schakelen, verbinden, stuwen! Mee ten aanval. Scoren doet hij ook. Rob Schulpen, een fijne voetballer. Rustig, bedeesd welhaast maar vastberaden en vol van die door elke voetballer begeerde, maar niet echt aan te leren kwaliteit, inzicht! Inzicht gepaard aan nog een kunst die hij bezit. Het tackelen! Op zijn Engels, het in een duel op faire wijze veroveren van de bal. Een been strak over de grond, gecontroleerd richting bal. Een been gebogen, voorbereid om direct weer verder te sprinten zodra de bal in bezit is. Een kat zonder handschoenen! Rob Schulpen. Een nummer 6, Jongensachtig uiterlijk, trouwe goeiige ogen …….dwaalspoor! Onder die 6 woelen tijgersouplesse en berenkracht. Op bevlogenheid en inzet troeft hij zijn tegenstanders af. Hij dieselt zich op gang en maakt vervolgens iedere wedstrijd weer het onmogelijke mogelijk. Hij klimt omhoog voor een luchtduel, kopt niet alleen de bal weg maar verslaat zijn tegenstander. Een overwinning zoals elke beweging, elke loop, elke tackle er een is met de winnaarsovertuiging van een gladiator, een strijder. Hij laat geschreeuwde aanwijzingen over zich heen komen, zwijgt en bijt! En verbijt als de vermoeidheid in zijn lichaam sluipt. Rob geeft niet op, haalt kracht en energie uit zijn vermoeidheid.

Met een vliegende omhaal verdrijft hij, eeuwig zwevend, trappend het onheil in het verdedigingshart. En in duikvlucht laat het berenlijf zijn tijgersouplesse zien en kopt hij de bal weg voor een aankomend been van de tegenstander. Hij vliegt voorbij het gevaar. Ziet, accepteert en negeert pijn. Rob Schulpen geeft alles. Want als hij niet alles zou geven heeft hij het gevoel helemaal niets te geven. Riskeren, durven, strijden, glijden, koppen en …….zien. Het onmogelijke mogelijk maken.

rob schulpenGenieten is het, vanaf die onvergetelijke zomer in 2008 dat Robbie zijn eerste schreden op “ ’t Hetje” zette. We hadden een nieuw, tastbaar, onaantastbaar idool. Hij was en is van ons. In dat hel gele Stershirt was hij iets nieuws. En wij rekten en strekten ons naar zijn bereikbaarheid. En wij vinden dat hij van ons is en nooit meer in een ander shirt mag spelen. Glanzend zweet op zijn moede jongensachtige kop. Vrolijke bedachtzame ogen in dat natte strijdersgezicht. Daar stapt Het Nummer 6 van De Ster, onder vererende blikken van de jeugdspelertjes die hij opleidt, door het hek dat naar de kleedkamers leidt. Ons idool! Voor eeuwig onaantastbaar tastbaar.

Namens de supportersclub,
Sterman Jan