Ster monumenten

Iedere maand zet Sterman Jan een groot stermonument in het zonnetje.
Hierbij alvast de sterman van de maand November 2013; Rudy Crutzen, doelman De Ster

Veel leesplezier

De Ster doelman Rudy CrutzenEen ode aan …… Ruud Crutzen, doelman De Ster 1!

De timide junior keek om zich heen. Op een trapveld in Voelender zag hij een wereld waarvan hij niet wist of die vijandig was. Alles leek groter, dieper, hoger, sneller. Maar binnen die timide jongen zat iets onverwoestbaars. Een ambitie die groter, dieper, hoger en sneller was dan de wereld die hem omringde. Een voetballer die het keeper zijn, in zijn genen had. Zijn vader was een kat en een rots tegelijk in het doel. Zijn broers, zij deden stuk voor stuk niet onder voor Pa. Maar de kleine Rudy had hun talent in veelvoud. Keepersfamilie! Ook voetballend deed hij niet onder voor de betere libero’s. Want zijn voeten waren handig zoals handen nooit voetig kunnen zijn. Een bal controleren, mooi trappen met de binnenkant van de wreef, schuiven met het binnenkantje, bal over 80 meter op de stropdas ……Rudy kon het allemaal. Stille luisterende lippen, denkende bruine alerte ogen, markante kop, goed lijf! Een mooie en knappe keeper ……. dat was nog niet vaak vertoond. Was dat “mooi zijn” een obstakel in een conservatieve voetbalwereld waar men gewend was aan beesten in het doel? Sommige dingen hoeven niet uitgesproken te worden om ze te voelen. Misschien was het een obstakel en een motivatie tegelijk. De timide jongen groeide. Op het veld transformeerde hij, opende zich als een tropische bloem tot een persoonlijkheid. Dat kon niemand ontgaan.

En opeens stond hij niet alleen tussen drie palen in een azuurblauwe trui maar ook tussen vier muren van mensenpubliek. Sensatie drong tussen die mensenmuren, genegenheid, genietend van gedurfde dingen. Geen originele Steinse panter, nee ….. een panter van vurige “Voelender” afkomst.

 

Een panter met prinselijk bloed. Telde pas 22 lentes toen hij Prins van CV de Naate werd (1995). Een panter ook met café bloed en dus sociaal zeer vaardig. Een panter met alle liefde voor de bal en de kalk-kooi ook wel “de 16” genoemd.

De meester en de herder die in hem geloofde en anderen in hem liet geloven was zijn vader. Diens ervaring, lef, vooruitziende blik en flitsend kennersoog duwde de veiligheid van de gewoonte opzij en maakte van die mooie jongen een keeper, een panter. Nee, panter is te afgezaagd, doelwacht is niet dekkend, keeper te eenvoudig. Ruud Crutzen werd een fenomeen, een leeuwenkoning in het doel met reflexen waar deze katten niet aan kunnen tippen.

Prachtig in helder blauw maar ook prachtig in door hem zelf gekozen kleurencombinaties. Daar stond opeens door de liefde flakkerend, een helle fakkel in het Steinse doel. Iemand die aanvallers buiten zijn zestienmetergebied aftroefde. Een leeuw die anticiperend voorkwam. De Ster had iets nieuws, een avant garde keeper van soepel rubber. Ruud Crutzen is een verbeten vakman die van elk oordeel, van elk vooroordeel een uitdaging maakt. Die zich verdiepte in het verbeteren van zichzelf en van het doorzien van het meetkundig waarom van het keepersvak. Het fanatieke leiderschap van pa Crutzen stuwde hem naar een theoretische perfectie. Totale beheersing. En dat extra. Extra op de lijn. Dansend met die slanke glanzende benen. Dansend met die snelle voeten die de trance aanvoelden, overnamen. De handen die de bal vastplakten, naar de brede borst trokken. Spectaculair in facetten waarin voorheen keepers nooit spectaculair konden zijn. Tegenstander in de aanval, een fractie van een seconde beslistijd voor de doelman, geen twijfel, onderschepping door de leeuw uit Voelender, en dan de precieze lange trap die achter de vijandige defensie valt. In de voeten van de hongerige sterspits. Crutzen, appeltje, eitje, doelpunt. Coördinatie perfect, lichaamscontrole meesterlijk, tegenstander verbouwereerd toekijkend: de koning van de jungle die vlammend in het doel de bal vol liefde temt en weer naar voren stuurt. Wat een fierheid bij de geel zwarte supporters die beseffen hoe bijzonder die mooie man met rugnummer 1 is. Helemaal horend bij de stijlvolle durf van RKSV De Ster. Een keeper om vurig van te houden en trots op te zijn. Een keeper om bekers en schalen mee te winnen. Een keeper om nooit meer los te laten.

rudy-crutzenEen keepersleven zit vol van pijniging. Knakkende knokkels. Schurende knieën. Krakende enkels. Harder trainen dan de anderen. Uitpuilende voetbaltassen. Alleen in dat doel. De obsessie niets aan het toeval over te laten. Verbeten zoekend naar perfectie. Zuinig, gierig op het atletische lichaam. Maar toch ….! Eén vijand, ook voor ons fenomeen Ruud Crutzen. De jaren! In zijn achterhoofd schuilt een naderend afscheid, het afscheid van een fenomeen. Liever nog niet. Maar hoe lang nog wel? In zijn geheugen schuilt die ene wereld waarin hij de eerste stappen naar erkenning van zijn talent zette. Die wereld die hem voerde langs Voerendaal, Bekkerveld, Bunde, Valkenburg en Stein. Waar het verschil tussen de wereldwijd gelijke lijnen van palen en kalkstrepen de factor “thuis” was. Thuis als veilig gebied, van gemak en van één zijn met de familie. Thuis van mensen die je liefdevol omhelzen als je binnen komt. Thuis bij Christel, zijn voetbalvrouw, zijn leven naast het veld. Thuis waar zijn leeuwin bij tijd en wijle de “oude dame” speelde en hij dan zijn idool Buffon mocht zijn. Centraal achterin, bij de oude dame.

Ooit zal dat thuis hem ontvangen als blijkt dat het atletische lichaam teveel op de proef is gesteld. Dat sierlijke lijf dat dan teveel van zichzelf geëist heeft. Te fanatiek is geweest, te veel heeft geïncasseerd. Hopend op een uitstel van dat afscheid weten wij dat de frustratie van machteloosheid het niet wint van de liefde. Die liefde voor onze Ruud Crutzen, gebaseerd op onverwoestbare en onvergetelijke verwondering, plezier en trots die het Steinse publiek beleeft en beleeft heeft aan de keeper van de toekomst. De leeuw uit Voelender, Ruud Crutzen.

Namens de supportersclub,
Sterman Jan

rksv de ster walking football 2018 1x250

blessurehulp left banner

De Ster Nieuwsbrief - Blijf op de hoogte!

Deze website maakt gebruik van cookies om voorkeursinstellingen bij te houden en analytische cookies om de website te optimaliseren.