Overig Ster nieuws

Ook in het straatarme Oost- Afrikaanse Mozambique, 20 x Nederland en 24 miljoen inwoners, is voetbal de populairste sport. Ook het damesvoetbal zit in de lift. Omdat de ouders, van de meestal grote gezinnen, nauwelijks genoeg geld hebben om hun kinderen eten te geven is er voor de aankoop van voetbal/sportschoenen al helemaal geen ruimte. Om de jeugd uit de sloppen toch de gelegenheid te geven om te voetballen is bij de Mozambikaanse voetbalbond de uniforme regel van kracht dat teams onder de 13 jaar, zonder uitzondering, op blote voeten moeten spelen op de zandvlakten die voor voetbalvelden moeten doorgaan. Als de voetballertjes 13 jaar zijn en in competitieverband willen spelen zijn echter schoenen verplicht en dan beginnen de financiële aanschaf problemen.

Martin Creuwels, oud speler, jeugdcoördinator en trainer van de Ster is sedert 2000 reeds 8 x als vrijwilliger afgereisd naar de sloppenwijken van de hoofdstad Maputo om er voetbalclinics, trainersopleidingen en voetbaltoernooien te organiseren. Hij kent de situatie ter plaatse en wordt er elke keer opnieuw geconfronteerd met smekende ouders en spelers die bedelen om echte voetbal/sportschoenen.
Bij zijn laatste voetbaltrip in Mozambique ( november 2017) maakte hij weer mee dat een speler, die wél in het bezit was van voetbalschoenen, tijdens een toernooi vijf keer zijn schoenen uitleende aan andere deelnemers die er geen hadden.

de ster Mozambique1

Voetballen is een van de weinige ontspanningsmogelijkheden die er zijn om de armoede en de dagelijkse ellende voor even te vergeten.

DAAROM HET VRIENDELIJKE VERZOEK;
bewaar bij de aanschaf van nieuwe voetbal/sportschoenen je oude en geef ze, indien ze nog in redelijk goede staat zijn, een tweede kans in de sloppenwijken van Mozambique.

de ster Mozambique2

Zij zullen er zeer dankbaar en trots zijn op hun eerste echte paar voetbal/sportschoenen.

INLEVEREN VANAF SCHOENMAAT 38 t/m ALLE SENIORENMATEN
kan uitsluitend in de verzamelbox in de kantine van De Ster bij het jeugdhome.
Ook (tweedehands) keepers handschoenen zijn van harte welkom!

Martin Creuwels zal het transport verzorgen via donaties aan:

Stichting pater Maas Mozambique te Urmond IBANNR: NL 92INGB 0008485088

en dankt u namens de kansarme jeugd van Mozambique heel hartelijk voor uw medewerking.

de ster Mozambique3

de ster Mozambique4