Home

Een ode aan …… Guido Cals, middenvelder De Ster 1!

Van dichtbij kon ik als supporter de spieren over zijn kuit zien wandelen. En ik rook de massage olie die de spieren accentueerden. Klik klak, voetbalschoenen op de tegels. Geel-zwarte kousen, afgezakt, daardoor zag ik die spieren. Hij droeg het net met de ballen en zoals gewoonlijk een zonnig gezicht met een altijd verbaasde oogopslag. Fijn trainen. Niks erg vond hij het om die ballen te dragen ook al had hij heel wat profclubs “ van binnen” gezien. Na de Sterjeugd kwamen die profclubs en daarna nog een aantal topamateurteams.


Zorgen openbaarden zich niet in dat zonnige gezicht. Immers, hij was weer thuis. Thuis bij zijn De Ster, bij de supporters die hem zo op handen dragen. Bij de club waar hij groot werd.

Hij voetbalt zoals hij spreekt. Zijn zinnen zijn ogenschijnlijk ongewapend. Eenvoudige woorden op een rij met hier en daar een komma of een punt. Zorgvuldig uitgesproken in alle rust. Zijn woorden dragen meer dan alleen een boodschap, zij voeren een lading met zich mee. Ben je er niet alert op dan merk je het ook niet. Op het veld is het niet anders. Hij loopt in het elftal alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Moeiteloos. Is overal. Passes, lang of kort, komen aan. Dreigend. Intercepties zijn punctueel, rein geweldloos, doen geen stof opwaaien. Zijn spel is gegalvaniseerd, oogt uitgebalanceerd en “zen”. Natuurlijk. Alles op basis van feilloos inzicht en moeiteloze techniek. Fijn als gesponnen suiker, sterk als kabeltouw.

Guido Cals, jongen uit het dorp, op jonge leeftijd stond hij al centraal in De Ster één. Guido Cals, sportkop, sportfamilie. Zijn naam is een codewoord, een symbool. Kort, krachtig, zonder omwegen. Net zoals zijn spreken en zijn spel. Die naam past bij hem, is op maat gesneden. Er is er maar één van. Guido Cals …..noem die naam en “ ’t Hetje” zal buigen. Cals is een begrip!

Guido Cals is niet gewoon een voetbalspeler. Hij is een controlerende speler. Beroepsmatig controleert hij ook maar dan moet debet en credit op nul uitkomen. Voetballend wil hij niet op nul uitkomen. Hij is een winnaar. Als voetballer beweegt hij voor de verdediging maar ook in en rond de aanvalslinie. Soms een beetje links, soms een beetje rechts. Vaak net achter de midvoor. Die laatste is explosief, speelt met drift en kan woeden als een storm, een verdediging open scheurend. Guido scheurt niet. Guido vouwt, plooit en ontplooit. Hij is een filosofische voetballer, een geslepen middenvelder avant la lettre. Hij relativeert het spel zonder afstand te nemen van de essentie.

Stroomlijn en ritmiek. Hij voetbalt als zijn naam. “Cals” ! Dat vraagt bij het uitspreken welhaast om enige rust, beschouwelijkheid bijna. Een topper die voetbalt in evenwicht met zichzelf en zijn omgeving en in zijn bewegen voel je de liefde voor de techniek van het balspel. Soepele loop, mooi scorend met links of met rechts of met het blond rossige hoofd.

Op “ ’t Hetje” word hij een gentleman voetballer genoemd. En zoals bijna alle op “ ’t Hetje” geventileerde meningen over van alles en nog wat, is ook deze terecht. Met dat immer zonnige gezicht neemt, nee ….., strijkt hij de bal onder controle en speelt meteen door. Zijn passing is afgemeten, de juiste snelheid en mooi in de loop. Een aristocraat, elegant, verfijnd en vaak doeltreffend. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat hij ooit niet voor De Ster speelde. Zijn op techniek en inzicht gebaseerde spel past als gegoten op “ ’t Hetje”, in De Ster één. Hij is de verbindende schakel die de musketiers aan elkaar verbind. Een passje hier, een passje daar, een nette feilloze interceptie. Vaak ook het doel zekere eindpunt! Want Guido Cals heeft ook de macht over de materie die scoren heet. Een stevige pegel, een geplaatst schot, een ferme kopstoot.

Midden dertig is hij, ooit gaan de kicksen voorgoed de wilgen in. Dat besef doet pijn in het Steinse hart. Jongen van Stein, jongen uit het dorp. Geel Zwart.

De training is afgelopen. Boven de geel zwarte afgezakte kousen wandelen de spieren onder de huid. Minder geprononceerd want die huid heeft de massageolie opgenomen. Maar meer gespannen na een intensieve Czornyj training. De voetballer zwaait met een zonnig blond gezicht de met ballen gevulde zak over zijn schouder. Zijn voetbalschoenen klikklakken over de tegels. Van het trainingsveld naar de kleedkameringang. Niks erg om met die ballen te sjouwen. Heerlijk getraind!! Teamplayer, gentleman voetballer, jongen van het dorp.
Onze jongen. Guido Cals!

Namens de supportersclub,
Sterman Jan

rksv de ster walking football 2018 1x250

ster webshop links 250

De Ster Nieuwsbrief - Blijf op de hoogte!

Proficiat jarige

Frank Peters 15-mrt
Ralph Doek 15-mrt
Ludi Claassen 16-mrt
Mike Haberland 16-mrt
Shauni Martens 16-mrt
Thei Tummers 16-mrt
Mandy Conjour 17-mrt
Cindy Lennertz-Peters 19-mrt
Levi Snackers 19-mrt
Lei Peters 20-mrt
Max Penders 20-mrt
Mick Dewaide 21-mrt
Serge Grobbee 22-mrt
Stefan Janssen 22-mrt
Thei Delbressine 22-mrt
Giel Piereij 23-mrt
Harrie Visschers 23-mrt
Jean Frederix 23-mrt
Moustapha Dagdaoui 25-mrt
Kyano Frijters 26-mrt
Jorn Smeets 29-mrt
Nyla Verweel 29-mrt
Math Habets 30-mrt
Jan van Mulken 1-apr
Rik van der Blom 1-apr
Rob Frans 1-apr
Brahim Dagdaoui 2-apr
Joep Schulpen 2-apr
Kenny Lemmens 2-apr
Mark Janssen 2-apr
Niels Schulpen 2-apr
Kadir Kilic 3-apr
Lars de Haan 3-apr
Mayson Grommen 3-apr
Niels de Haan 3-apr
Stan Loog 3-apr
Tijn Teunissen 3-apr
Jamila Quaedvlieg 4-apr
Lars de Jongh 4-apr
Randy Wanten 4-apr
Henk Goossens 5-apr
Quin Konings 5-apr
Frans van de Korput 6-apr
Adam Zaidi 8-apr
Boyd Stoffels 8-apr
Jacopo Patriarca 8-apr
Rayan Zaidi 8-apr
Tren Hamers 8-apr
Marc Lacroix 9-apr
René Gooren 9-apr
Keanu Mols 11-apr
Patrick van Mulken 11-apr
Roa van Mulken 11-apr
Sam de Blaauw 11-apr
Jos Muris 13-apr
Max van Erp 13-apr
Frans van Mulken 15-apr
Frens Coumans 15-apr
Jo Smeets 15-apr
Jup Dekker 15-apr

Deze website maakt gebruik van cookies om voorkeursinstellingen bij te houden en analytische cookies om de website te optimaliseren.